Hoogtepunten uit het IDFA programma 14 – 25 November 2018

In Archief, Filmarchief by Friso

Hoofdgast Helena Třeštíková

IDFA’s hoofdgast van het jaar is de Tsjechische regisseur Helena Třeštíková (1949). Deze ervaren filmmaker is een begrip in Oost-Europa maar geniet weinig bekendheid in de rest van de wereld. Dat is opmerkelijk, want Třeštíková is een auteur is met een zeer authentieke stijl, die haar personages gedurende lange perioden – vaak meer dan 10 jaar – volgt. IDFA heeft haar gevraagd haar top 10 van favoriete samen te stellen en die in een openbare masterclass te presenteren. Daarnaast vertoont IDFA een retrospectief van haar eigen werk, waaronder René en Katka.
LEES MEER…

IDFA ontdekt een nieuwe Vertov! 

Tijdens IDFA beleeft een uniek meesterwerk na honderd jaar zijn wereldpremière: Anniversary of the Revolution van documentairepionier Dziga Vertov. Van deze lange film bestond tot voor kort slechts twaalf minuten aan materiaal. De Russische onderzoeker Nikolai Izvolov vond na jarenlang speuren in verschillende archieven uiteindelijke de hele film terug. Anniversary of the Revolution is niet alleen de eerste lange documentaire die Vertov maakte, maar wellicht zelfs de eerste creatieve documentaire ooit. IDFA vertoont voor het eerst de hele film, onder begeleiding van live muziek. 

Focusprogramma 1: Me

IDFA presenteert dit jaar drie focusprogramma’s. De eerste is getiteld Me en is een omvangrijk programma met 20 ego documentaires van de laatste decennia. Binnen dit sub genre van de creatieve documentaire zien we een veelheid aan stijlen en ontwikkelingen. Centraal in de subjectieve documentaire staat de – vaak kwetsbare – filmmaker die zichzelf onderzoekt via zijn of haar film en greep probeert te krijgen op de wereld. In Me komen verschillende aspecten van de ego documentaire aan bod.  Na afloop van de films vinden interviews plaats met de regisseurs.

Focusprogramma 2: The Memory of Space

In voorgaande jaren besteedde IDFA speciale aandacht aan cinematografie (2017), montage (2016) en geluid (2015) in documentaires. Dit jaar verkent IDFA het gebruik en de rol van de fysieke ruimte in documentaire, die zowel een belangrijke visuele als een narratieve betekenis kan hebben. In het Space Program wordt aan de hand van tien documentaires – klassiekers en premières –  de verschillende functies van ruimte in de documentaire onderzocht met aansluitend uitgebreide nagesprekken met de regisseurs.

Focusprogramma DocLab: Humanoid Cookbook 

Wat betekent het om mens te zijn in een tijd waarin het onderscheid tussen mens en machine steeds meer verdwijnt? IDFA DocLab, het nieuwemediaprogramma van het festival, staat dit jaar in het teken van de Humanoid Cookbook. Samen met digitale pioniers, gastcuratoren en chef-koks wordt de eettafel als metafoor genomen. Er vinden interactieve diners plaats met de nieuwste webdocumentaires, je kunt games spelen en audiowandelingen maken en jezelf onderdompelen in virtual reality,  artificial intelligence en augmented reality.

IDFA on Stage

Film is allang niet meer alleen in de bioscoop te beleven of op televisie maar ook op kleine schermen, via installaties of als onderdeel van een multidisciplinair evenement. IDFA on Stage is een nieuw programma dat zoekt naar innovatieve kijkervaringen door documentaire en verschillende podiumkunsten bij elkaar te brengen. Het programma bestaat uit zes evenementen waar documentaires voor je worden gecombineerd met live theater, muziek, dans en nieuwe media. De verschillende kunstvormen versterken elkaar en creëren een andere dynamiek dan bij ‘ gewone’ documentaire voorstellingen.

Frontlight: IDFA’s blik op de wereld

Een ander nieuw programmaonderdeel is Frontlight. Hiervoor selecteren we twintig documentaires met belangrijke en opmerkelijke verhalen en thema’s. Frontlight presenteert een beeld van de wereld door de ogen van onafhankelijke filmmakers dat verschilt met de wereld zoals die wordt gepresenteerd via de reguliere (massa) media. Zo zet Frontlight onderbelichte verhalen vol in de schijnwerpers. Er worden uitsluitend premières vertoond, verrijkt met Doc Talks.  

Nieuw en anders … 

  • IDFA krijgt een overzichtelijker programma, gaat minder films vertonen en strenger selecteren op originaliteit en artisticiteit.     
  • IDFA gaat verslag doen van het diversiteitsbeleid.    
  • Meer aandacht voor regio’s die slecht gerepresenteerd zijn. 
  • IDFA voegt experts toe aan het programmateam op het gebied van gender en diversiteit.