De kracht van de Iraanse vrouwen protest beweging – Interview met Dr. Haleh Esfandiari

In by Friso

Kaart niet beschikbaar
10 november 2022
18:00 - 19:00 UTC+1

Schrijf je hier in!
Zullen Iraanse vrouwen geschiedenis schrijven door een revolutie te ontketenen? Na 43 jaar van een fundamentalistisch regime dat de rechten van vrouwen heeft onderdrukt en hen de vrijheid van keuze heeft ontnomen, hebben vrouwen er genoeg van. De dood van Mahsa Amini door de “moraal politie” op 16 september heeft in het hele land massale protesten uitgelokt. De protesten worden aangedreven door jonge vrouwen en gesteund door mannen, onder meer om redenen van bredere maatschappelijke onvrede. Steun voor deze beweging voor sociale rechtvaardigheid en mensenrechten heeft harten over de hele wereld veroverd. Het volkslied van het protest, het nummer ‘Baraye’ van Shervin Hajipour kreeg 40 miljoen streams op Instagram en 85% van de stemmen voor een grammy award. Beluister het hier op Youtube.
Mis deze kans niet om Dr. Haleh Esfandiari, (meer informatie hier) oprichtend directeur van het Midden-Oostenprogramma aan het Woodrow Wilson International Center for Scholars in Washington DC, deze historische gebeurtenis te horen bespreken en analyseren. In haar geboorteland Iran, vóór de islamitische revolutie, was Dr. Esfandiari journaliste en adjunct-secretaris-generaal van de Vrouwenorganisatie. In 2007 beschuldigden de Iraanse autoriteiten haar ervan een Amerikaanse spion te zijn die een volksrevolutie in het land wilde ontketenen. Ze werd gearresteerd en bracht 105 dagen eenzame opsluiting en slopende ondervragingen door in de Iraanse politieke gevangenis Evin. Haar memoires, My Prison, My Home (2009), is een verslag van die periode. Ze is ook auteur van verschillende publicaties waaronder haar boek Reconstructed Lives: Women and Iran’s Islamic Revolution (1997).
Clair Aghassipour zal op 10 november Dr. Haleh Esfandiari interviewen over deze ongekende vrouwenopstand. Dr. Esfandiari zal gebruik maken van haar expertise en persoonlijke ervaring om ons inzicht te geven in het verleden, het heden en de mogelijke toekomst van vrouwen in Iran, en het effect van de opstand op de sociale en politieke ontwikkelingen in het land.
Schrijf je hier in!